Újdonságok az OpenBirdMapsben!

  2018. december 5.

  Újdonságok:

  2018. augusztus 6.

  Újdonságok:

  Hibajavítások:

  2018. április 25.

  Újdonságok:

  Javítások, kiegészítések:

  Új adatfelviteli ívek:


  2018. március 6.


  2018. február 2.

  Elkészült az Observation.org (Observado) portálból az OpenBirdMapsbe történő adatimportálást segítő modul. Ez lehetőséget nyújt az ObsMapp aplikáció segítségével gyűjtött adatok egyszerű feltöltésére. A modul használata előtt kérjük figyelmesen olvassa el az adatgyűjtésre és importálásra vonatkozó útmutatót: Importare de date din Observation.org (Observado)


  2017. december 11.

  Az OpenBirdMaps adatbázis mostantól az OpenBioMaps 2.2 verzióját használja, melyben számos fontos hiba javításra került illetve számos újdonság vált elérhetővé. A legfontosabb újítások:

  1. Működik a fénykép feltöltés! Valójában bármilyen, relatíve kis méretű (max. 10 MB) file csatolható az adatokhoz (pl. dokumentumok, audio file-ok). Használják ezt a funkciót a megfigyeléseik megfelelő dokumentálására!
  2. A lekérdezések eredményeinek a bemutatásakor megszűnt a 2000 adatos határ. Most már bármennyi adat megjeleníthető a térképen.
  3. Lehetséges rekurzív lekérdezéseket végezni, azaz egy lekérdezés után az eremények tovább szűkíthetőek egy újabb lekérdezéssel. Ez rendkívül hasznos, ha egy geometria típusú lekérdezést szeretnénk szöveges lekérdezéssel kombinálni (erre eddig csak nagyon kis területeken volt lehetőség). Például kiváncsiak vagyunk, hogy egy adott területen milyen megfigyelései vannak egy adott fajnak egy adott időszakból. A rekurzív szűrő a térkép alatti kapcsolóval aktiválható.

  4. A térkép alatt elhelyezett "Azonosít" eszközzel a térképen levő pontokra, vonalakra, poligonokra kattintva megtekinthetőek bizonyos részletek az illető megfigyelésről.
  5. A lekérdezés eredményéről készül egy összesítő táblázat az „ A lekérdezésben előforduló fajok listája és adatok összesítése” részben. A táblázat tartalmazza a lekérdezéseben előforduló fajok listáját, illetve minden fajra a megfigyelések számát és az össz egyedszámot.
  6. Újra lett írva az adatokhoz való hozzáférés rendszere. Ezáltal megszűntek a következő hibák: a felhasználó nem tudta a saját adatait módosítani, nem volt hozzáférése olyan adatokhoz, amihez hozzáférése kellett volna legyen, a részleges hozzáférésű adatok helytelenül jelentek meg. Ezáltal változott a részleges hozzáférésű adatok bemutatásának módja is (részletek a Segítségben).
  7. Az OpenBirdMaps adatbázis DOI azonosítót fog kapni. Továbbá lehetőség lesz - egyelőre az adminisztrátorokon keresztül - DOI azonosító igénylésére az adatbázisban elmentett lekérdezésekre is (azaz egy lekérdezett adatszettre pl. egy tudományos publikációhoz). Ez a rendszer biztosítja az adatok és az adat tulajdonosok megfelelő idézését.
  8. Működnek a listák a file feltöltő formokban. Ez jelentősen megkönnyíti a file feltöltést.
  9. A szöveges szűrők nem jelennek meg automatikusan a Térkép oldal jobb oldalán, csak a listájuk látható. Ebből kell kiválasztani a kívánt szűrőt, mely kiválasztáskor automatikusan aktiválódik.
  10. Egyes formokat jelentősen átalakítottunk. A „Részleges lista” és „Teljes lista” formokat egysítettük. A nem élő egyedekre vonatkozó adatokat (tetemek, fészkek, telepek, különböző nyomok) egy új formból lehet feltölteni.

  11. A költési kódokat két esetben módosítottuk:

  Főleg a fenti változások miatt a „Szabályok és feltételek” rész is módosul, kérjük olvassa újra. A fontosabb változások összefoglalva:

  1. Az üzemeltetők/adat ellenőrök kérésére is elégtelenül dokumentált kivételes megfigyelések (országos vagy regionális szinten ritka fajok, nagyon magas egyedszám, olyan évszakban történő megfigyelés, amikor az illető faj normálisan nem tartózkodik az illető régióban) vagy hibás adatok státusát az üzemeltetők megváltoztathatják "el nem fogadott adatra". Kérjük dokumentálja fényképpel vagy legalább egy leírással az ilyen jellegű megfigyeléseit!
  2. Mivel az adatbázis DOI azonosítót kap és lehetőség nyílik meghatározott adatszettek esetében is a DOI azonosító igénylésére, változik az adatok idézésének a módja is.
  3. Az új rendszer miatt változik a részlegesen hozzáférhető adatok megjelenítése.
  4. Az adatokhoz feltöltött fényképek, hang- és videofelvételek a szerzők tulajdonát képezik. Nem használhatóak a szerzők előzetes beleegyezése nélkül.
  5. Mivel olyan adatszettek is teljesen publikálásra kerülnek és bárki által letölthetőek, melyeknek a használata korlátozott, az OpenBirdMaps nyilvántartja a letöltéseket (mikor és ki töltötte le az illető adatokat). Ezek az információk nem publikusak.