Noutăți în OpenBirdMaps!

  5. decembrie 2018.

  Noutăți:

  6. august 2018.

  Noutăți:

  Corecturi și completări:

  25. aprilie 2018.

  Noutăți:

  Corecturi și completări:

  Formulare noi:


  06. martie 2018.


  02. februarie 2018.

  A devenit posibil importarea ușoară a datelor din Observation.org (Observado) în OpenBirdMaps. Acest lucru facilitează folosirea aplicației ObsMapp pentru colectarea datelor pe teren. Înainte de a folosi modulul vă rugăm citiți cu atenție instrucțiunile referitoare la colectarea de date și importarea lor: Importare de date din Observation.org (Observado)


  11. decembrie 2017.

  A avut loc un upgrade major al sistemului OpenBirdMaps, care aduce câteva schimbări importante, fundamentale, respectiv au fost corectate câteva greșeli majore. Cele mai relevante schimbări sunt:

  1. Funcționează încărcarea de fotografii! De fapt, poate fi încărcat orice tip de fișier (de ex. documente, fișiere audio) de dimensiuni relativ mici (max. 10 MB). Folosiți această funcție pentru documentarea observațiilor!
  2. A fost eliminată limita de 2000 de date la filtrare, fiind prezentate pe hartă toate observațiile din rezultatul filtrării, oricât de multe ar fi.
  3. Poate fi efectuată filtrarea recursivă, adică după o filtrare, rezultatele pot fi în continuare filtrate. Această funcție este deosebit de utilă dacă doriți să efectuați o filtrare de geometrie combinată cu un filtru de text (de ex dorim să aflăm ce observații are o specie într-o zonă, într-o anumită perioadă). Pentru a folosi filtrarea recursivă activați această opțiune sub hartă.

  4. Poate fi vizualizat un sumar al observațiilor dând click pe geometriile de pe hartă (punctele, liniile, poligoanele). Pentru acest lucru folosiți unealta „Identifică” de sub hartă.
  5. Rezultatele filtrării sunt sumarizate într-un tabel în secțiunea „Lista speciilor și sumarul interogării”. Tabelul conține lista speciilor, numărul de observații pe specie, respectiv totalul numărului de exemplare pe specie.
  6. Sistemul de acces la date a fost reprogramat, au fost eliminate greșeli, precum: utilizatorul nu a putut modifica datele proprii, utilizatorii nu au avut acces la datele care teoretic trebuiau să le fie accesibile sau nu au fost prezentate corect datele cu acces parțial. Acest lucru implică și schimbări în prezentarea datelor parțial accesibile. Mai multe puteți citi în secțiunea Ajutor.
  7. Baza de date OpenBirdMaps va primi un identificator DOI. Adițional, există posibilitatea (deocamdată prin administratori) de cerere a unui identificator DOI și pentru interogările salvate (seturile de date interogate de ex. pentru un articol). Acest sistem va ușura citarea corectă a sursei și a autorilor datelor.
  8. Funcționează listele în formularele de încărcare de fișiere. Aceasta ușurează considerabil încărcarea de date din fișiere (cu toate că la acest capitol mai este de lucru).
  9. Filtrele tip text nu mai apar în mod automatic pe pagina de filtrare. Filtrele dorite pot fi activate selectându-le din lista filtrelor.
  10. Unele formulare au fost reorganizate. Formularele de „Liste incomplete” și „Liste complete” a fost unificate. Unitățile, care nu implică exemplare vii (cadavre, cuiburi, colonii, diferite urme) pot fi încărcate numai printr-un formular nou.

  11. Lista statutului de cuibărit a fost modificat în două locuri:

  Parțial datorită schimbărilor enumerate mai sus, au fost efectuate schimbări și la secțiunea „Reguli și condiții”. Pentru detalii vă rugăm citiți această secțiune. Schimbările se referă la:

  1. Observațiile speciale (specii rare pe plan național sau regional, număr de exemplare foarte ridicat, observația unei specii într-un sezon în care în mod normal nu este prezentă) insuficient documentate chiar și după ce administratorii au cerut acest lucru, pot fi nevalidate. Vă rugăm documentați observațiile de acest gen!
  2. Se schimbă citarea datelor descărcate datorită aderării bazei de date la sistemul DOI.
  3. Accesibilitatea datelor și prezentarea datelor parțial accesibile s-a schimbat datorită sistemului nou.
  4. Fotografiile, înregistrările audio și video atașate observațiilor reprezintă proprietatea utilizatorului, care le-a încărcat și nu poate fi folosite fără acordul lui.
  5. Deoarece anumite date cu utilizare restricționată sunt publice și pot fi descărcate de oricine, OpenBirdMaps ține o evidență a descărcărilor (când și cine a descărcat datele), care nu va fi publică.