Difference between revisions of "Reguli și condiții de utilizare"

From OpenBirdMaps
Jump to: navigation, search
(Folosirea datelor)
(Folosirea datelor în scop comercial)
Line 64: Line 64:
  
 
====Folosirea datelor în scop comercial====
 
====Folosirea datelor în scop comercial====
Datele nu pot fi folosite în scop comercial. În cazuri speciale, în care deși este vorba de o activitate comercială, iar acesta contribuie semnificativ la protecția naturii sau are un impact științific semnificativ, administratorii ''OpenBirdMaps'' pot permite folosirea datelor. Dacă considerați că este vorba de un astfel de caz, vă rugăm contactați administratorii.
+
Datele nu pot fi folosite în scop comercial. În cazuri speciale, în care deși este vorba de o activitate comercială, dar acesta contribuie semnificativ la protecția naturii sau are un impact științific semnificativ, administratorii ''OpenBirdMaps'' pot decide în favoarea folosirii datelor, dar numai cu acordul prealabil după caz al coordonatorilor de program, al proprietarilor de date sau al utilizatorilor, care au încărcat observațiile. Dacă considerați că este vorba de un astfel de caz, vă rugăm contactați administratorii.
  
 
===Date parțial accesibile===
 
===Date parțial accesibile===
 
Datele parțial accesibile pot fi adeseori folosite la publicații științifice sau alte scopuri non-comerciale. Vă rugăm contactați ''Coordonatorul de program sau proprietarul de date'' indicat la fiecare observație.
 
Datele parțial accesibile pot fi adeseori folosite la publicații științifice sau alte scopuri non-comerciale. Vă rugăm contactați ''Coordonatorul de program sau proprietarul de date'' indicat la fiecare observație.

Revision as of 10:37, 16 March 2016

Înregistrarea la OpenBirdMaps

 • înregistrarea la OpenBirdMaps este gratuită
 • utilizarea bazei de date este permisă numai de către persoane reale, înregistrate cu nume şi prenume reale. Cei cu identitate falsă sau cu porecle vor fi eliminați de pe pagină.
 • Numele utilizatorilor vor fi legate de observațiile încărcate și vor fi publice.
 • înregistrarea este posibilă numai pe bază de invitație. Invitația poate fi trimisă de oricare utilizator. Dacă nu cunoașteți niciun utilizator, vă rugăm contactați administratorii.
 • prin înregistrarea la OpenBirdMaps acceptați ca adresa de e-mail să fie vizibilă administratorilor. Acesta însă nu va fi vizibilă celorlalți utilizatori și nu va fi transmisă nici altor persoane sau instituții. Administratorii vă pot contacta pe această adresă pentru a vă atrage atenția în cazul în care nu respectați regulile sau pentru a vă cere mai multe informații despre unele observații mai speciale.

Încărcare de date

 • prin încărcarea de date despre păsări în OpenBirdMaps acceptați faptul că datele vor fi vizibile și vor putea fi folosite de alții în scopuri precum ca protecția naturii, educație, publicații științifice sau alte scopuri non-comerciale.
 • în cazurile în care datele încărcate nu vor fi publice (de obicei date colectate în cadrul unor contracte), veți fi înștiințați de coordonatorul de proiect înaintea încărcării datelor
 • este permisă ascunderea observațiilor despre unele specii amenințate, respectiv a cuiburilor tuturor speciilor. Pentru a le proteja de posibile amenințări, vă rugăm ascundeți toate datele speciilor Otis tarda și Tetrao tetrix, respectiv datele exemplarelor aflate în teritorii cunoscute sau posibile ale speciilor Aquila heliaca, Aquila chrysaetos, Falco cherrug, Falco peregrinus și Bubo bubo!
 • datele odată încărcate nu pot fi șterse de utilizatori

Accesibilitatea datelor

Toate observațiile sunt vizibile pentru administratori.

Fiecare utilizator va avea acces la toate datele proprii.

Pentru restul utilizatorilor observațiile publicate în OpenBirdMaps vor avea trei nivele de acces:

Date publice
 • Toate detaliile observațiilor sunt publice.
Observațiile ascunse ale unor specii periclitate sau cuiburi
 • geometria este înlocuită cu poligonul țării, adică este ascunsă
 • dintre detalii sunt vizibile numai specia și observatorii
Observațiile cu acces parțial restricționat
Folosit în primul rând la proiecte sau programe în care observațiile nu pot fi publicate. În acest caz vor fi publicate numai anumite detalii care permit publicului larg să afle despre existența acestora, despre proprietarul datelor, iar detaliile publicate vor ajuta și la evaluarea calitativă a informației pentru utilizatorul potențial. Datele nu vor fi însă suficient de detaliate pentru a permite utilizarea lor.
 • geometria: dacă este un poligon sau o linie sunt înlocuite cu centroidul. Numărul de decimale din coordonatele centroidului, ale liniilor sau a poligoanelor, respectiv a punctelor sunt reduse la 1. De ex. dacă coordonata este N45,456666 E24,5644444, acesta va fi redusă la N45,400000 E24,500000. Prin urmare utilizatorul va cunoaște locul aproximativ al observației (în cazul exemplului va ști că observația se află undeva între N45,400000-45,499999 E24,50000-24,599999), dar nu va cunoaște locul exact al observației.
 • data: va fi vizibilă numai anul
 • dintre celelalte detalii vor fi vizibile: specia, observatorii, programul, metoda și proprietarul datelor.

Calitatea datelor

OpenBirdMaps este dedicat prezentării unor date cât mai corecte. Din acest motiv:

 • vă rugăm verificați datele introduse înaintea încărcării lor
 • în cazul unor observații mai speciale - specii rare pe plan național sau regional, număr de exemplare foarte ridicată, observația unei specii într-un sezon în care în mod normal nu este prezentă - vă rugăm documentați cât mai bine observația. Aveți posibilitatea de a încărca fotografii legate de observație sau puteți face o descriere detaliată a observației.
 • pentru a asigura calitatea bună a datelor prezentate în OpenBirdMaps vor exista specialiști care vor verifica periodic observațiile. În cazul unor observații mai speciale care nu sunt suficient de bine documentate, sunt suspecte de a fi eronate sau sunt în mod evident greșite, puteți fi contactați de administratori pentru a cere detalii suplimentare/a sugera corectarea observațiilor.
 • corectarea datelor este responsabilitatea observatorului.
 • utilizatorii care încarcă frecvent date false sau greșite și nu acceptă propunerile verificatorilor de a le corecta pot fi eliminați din baza de date.

Folosirea datelor

Date publice în OpenBirdMaps

Publicații științifice

Pe OpenBirdMaps apar două tipuri de date publicate în întregime care vor fi tratate diferit în ceea ce privește permisiunea de a fi folosite în publicații:

 • pot fi folosite gratuit datele care NU au fost colectate în cadrul unor Programe.
 • seturile de date mai mari care au fost colectate în cadrul unor Programe (sau proiecte) pot fi folosite în publicații științifice numai cu acordul coordonatorului de program sau, după caz, a proprietarului datelor. Programul și Coordonatorul de program sau proprietarul datelor vor fi indicați la fiecare observație. În cazul acestor, în general, va fi permisă folosirea datelor în alte scopuri decât cel original al Programului. De ex. dacă un program are ca scop determinarea distribuției, abundenței și monitorizarea unui grup de specii în România, atunci nu se va permite folosirea datelor în același scop. Se permite însă folosirea datelor de ex. pentru realizarea unei analize de preferință a habitatului speciei respective sau a unei analize de abundență pe o regiune mai mare precum de ex. România.

Folosirea datelor din OpenBirdMaps este permisă numai prin menționarea surselor. Citația recomandată este:

în cazul unui set de date mai mari care provine de la mai mulți observatori :
OpenBirdMaps: Bază de date online de distribuție și abundență a păsărilor din România, Asociația Grupul Milvus, Târgu Mureș, http://www.openbirdmaps.ro, descărcat la data de (introduceți data accesării datelor)
în cazul unor date care provin de la un observator sau puțini observatori :
(numele observatorului), (anul, dacă datele provin dintr-un singur an), OpenBirdMaps: Bază de date online de distribuție și abundență a păsărilor din România, Asociația Grupul Milvus, Târgu Mureș, http://www.openbirdmaps.ro, descărcat la data de (introduceți data accesării datelor)

Dacă un procent mare a unui set de date folosit la o publicație provine de la un singur sau puțini observator este cel puțin recomandată enumerarea acestora în Mulțumiri, dar în anumite cazuri poate fi considerată și includerea lor ca co-autorii publicației. Aceasta din urmă este permisă însă numai cu acordul persoanei sau persoanelor respective.

Alte scopuri non-comerciale

Toate datele publice pot fi folosite liber în scopul conservării naturii, în educație sau alte scopuri non-comerciale (cu excepția publicațiilor științifice). Realizarea de studii de evaluare adecvată NU intră în această categorie, ele fac parte din capitolul “folosirea datelor în scop comercial”.

Folosirea datelor în scop comercial

Datele nu pot fi folosite în scop comercial. În cazuri speciale, în care deși este vorba de o activitate comercială, dar acesta contribuie semnificativ la protecția naturii sau are un impact științific semnificativ, administratorii OpenBirdMaps pot decide în favoarea folosirii datelor, dar numai cu acordul prealabil după caz al coordonatorilor de program, al proprietarilor de date sau al utilizatorilor, care au încărcat observațiile. Dacă considerați că este vorba de un astfel de caz, vă rugăm contactați administratorii.

Date parțial accesibile

Datele parțial accesibile pot fi adeseori folosite la publicații științifice sau alte scopuri non-comerciale. Vă rugăm contactați Coordonatorul de program sau proprietarul de date indicat la fiecare observație.