Reguli și condiții de utilizare

From OpenBirdMaps
Revision as of 16:28, 25 February 2016 by Admin (Talk | contribs) (Created page with "==Înregistrarea la ''OpenBirdMaps''== *înregistrarea la ''OpenBirdMaps'' este '''liberă și gratuită''' *utilizarea bazei de date este permisă numai de către '''persoane...")

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

Înregistrarea la OpenBirdMaps

  • înregistrarea la OpenBirdMaps este liberă și gratuită
  • utilizarea bazei de date este permisă numai de către persoane reale, care sunt înregistrate cu nume şi prenume real. Cei cu identitate falsă sau cu nume de poreclă vor fi înlăturaţi de pe pagină.
  • înregistrarea este posibilă numai pe bază de invitație. Invitație poate fi trimisă de oricare utilizator. Dacă nu cunoașteți niciun utilizator, vă rugăm contactați administratorii.
  • prin înregistrarea la OpenBirdMaps acceptați, ca adresa de e-mail să fie vizibilă administratorilor. Acesta însă nu va fi vizibil celorlalte utilizatori, iar nu va fi transmisă nici altor persoane sau instituții. Administratorii vă pot contacta pe această adresă pentru a vă atrage atenția asupra nerespectării regulilor, sau pentru a cere mai multe informații despre unele observații mai speciale.

Încărcare de date

  • prin încărcarea de date în OpenBirdMaps acceptați, că datele vor fi vizibile și vor putea fi folosite de alții în diferite scopuri, ca publicații științifice, pentru conservarea naturii, în educație sau alte scopuri non-comerciale.
  • despre excepțiile, când datele încărcate nu vor fi publice (de obicei date colectate în cadrul unor contracte), veți fi înștiințați înaintea încărcării datelor de coordonatorul de proiect
  • specii sensibile

Folosirea datelor

Date publice în OpenBirdMaps

Publicații științifice

Pe OpenBirdMaps apar două tipuri de date publicate în întregime, care vor fi tratate diferit în cea ce privește permisiunea de a fi folosite la publicații:

  • pot fi folosite liber datele, care nu sunt colectate în cadrul unor Programe
  • seturile de date mai mari, care sunt colectate în cadrul unor Programe (sau proiecte), pot fi folosite în publicații științifice numai cu acordul coordonatorului de program sau a proprietarului datelor. Dacă este cazul, Programul și Coordonatorul sau proprietarul sunt indicate la fiecare observație. În cazul acestor date va fi permis în general folosirea datelor în alte scopuri, decât cel original al Programului.

Folosirea datelor din OpenBirdMaps este permisă numai prin menționarea surselor. Citația recomandată este:

în cazul unui set de date mai mari, care provine de la mai mulți observatori :
OpenBirdMaps: Bază de date online de distribuție și abundență a păsărilor din România, Asociația Grupul Milvus, Târgu Mureș, http://www.openbirdmaps.ro, descărcat la data de (introduceți data accesării datelor)
în cazul unor date, care provin de la un observator sau puțini observatori :
(numele observatorului), (anul, dacă datele provin dintr-un singur an), OpenBirdMaps: Bază de date online de distribuție și abundență a păsărilor din România, Asociația Grupul Milvus, Târgu Mureș, http://www.openbirdmaps.ro, descărcat la data de (introduceți data accesării datelor)

Dacă un procent mare a unui set de date folosit la o publicație provine de la un singur sau puțini observatori, este cel puțin recomandat enumerarea acestora în Mulțumiri, dar în anumite cazuri poate fi considerat și includerea lor ca co-autorii publicației. Acesta din urmă este permisă însă numai cu acordul persoanei sau persoanelor respective.

Alte scopuri non-comerciale

Toate datele publice pot fi folosite liber în scopul conservării naturii, în educație sau alte scopuri non-comerciale (cu excepția publicațiilor științifice).

Folosirea datelor în scop comercial

Datele nu pot fi folosite în scop comercial. În cazuri speciale, în care, deși este vorba de o activitate comercială, acesta contribuie semnificativ la protecția naturii sau are un impact științific semnificativ, administratorii OpenBirdMaps pot permite folosirea datelor. Dacă considerați, că este vorba de un astfel de caz, vă rugăm contactați administratorii.