Reguli și condiții de utilizare

From OpenBirdMaps
Revision as of 16:33, 26 February 2016 by Admin (Talk | contribs) (Alte scopuri non-comerciale)

Jump to: navigation, search

Înregistrarea la OpenBirdMaps

 • înregistrarea la OpenBirdMaps este liberă și gratuită
 • utilizarea bazei de date este permisă numai de către persoane reale, care sunt înregistrate cu nume şi prenume real. Numele utilizatorilor va fi legat de observațiile încărcate și va fi public. Cei cu identitate falsă sau cu nume de poreclă vor fi înlăturaţi de pe pagină.
 • înregistrarea este posibilă numai pe bază de invitație. Invitație poate fi trimisă de oricare utilizator. Dacă nu cunoașteți niciun utilizator, vă rugăm contactați administratorii.
 • prin înregistrarea la OpenBirdMaps acceptați, ca adresa de e-mail să fie vizibilă administratorilor. Acesta însă nu va fi vizibil celorlalte utilizatori, iar nu va fi transmisă nici altor persoane sau instituții. Administratorii vă pot contacta pe această adresă pentru a vă atrage atenția în cazul în care nu respectați regulile, sau pentru a cere mai multe informații despre unele observații mai speciale.

Încărcare de date

 • prin încărcarea de date despre păsări în OpenBirdMaps acceptați, că datele vor fi vizibile și vor putea fi folosite de alții în scopuri ca protecția naturii, educație, publicații științifice sau alte scopuri non-comerciale.
 • în cazurile, când datele încărcate nu vor fi publice (de obicei date colectate în cadrul unor contracte), veți fi înștiințați prealabil încărcării datelor de coordonatorul de proiect
 • este permis ascunderea observațiilor a unor specii amenințate, respectiv a cuiburilor tuturor specii. Pentru a le proteja de posibile amenințări, vă rugăm ascundeți toate datele speciilor Otis tarda și Tetrao tetrix, respectiv datele exemplarelor aflate în teritorii cunoscute sau posibile ale speciilor Aquila heliaca, Aquila chrysaetos, Falco cherrug, Falco peregrinus și Bubo bubo!
 • datele odată încărcate, nu pot fi șterse de utilizatori

Calitatea datelor

 • în cazul unor observații mai speciale - specii rare pe plan național sau regional, număr de exemplare foarte ridicată, observația unei specii într-un sezon, în care în mod normal nu este prezent - vă rugăm documentați cât mai bine observația. Aveți posibilitatea de a încărca fotografii legate de observație, sau puteți face o descriere detaliată a observației.
 • pentru a asigura calitatea bună a datelor prezentate în OpenBirdMaps, vor exista specialiști, care vor verifica periodic observațiile. În cazul unor observații mai speciale, care nu sunt suficient de bine documentate, sunt suspecte de a fi greșite sau sunt în mod evident greșite, puteți fi contactați de administratori pentru a cere detalii/a sugera corectarea observațiilor.
 • corectarea datelor este responsabilitatea observatorului.
 • utilizatorii, care încarcă frecvent date false sau greșite, pot fi înlăturate din baza de date

Folosirea datelor

Date publice în OpenBirdMaps

Publicații științifice

Pe OpenBirdMaps apar două tipuri de date publicate în întregime, care vor fi tratate diferit în cea ce privește permisiunea de a fi folosite la publicații:

 • pot fi folosite liber datele, care nu sunt colectate în cadrul unor Programe
 • seturile de date mai mari, care sunt colectate în cadrul unor Programe (sau proiecte), pot fi folosite în publicații științifice numai cu acordul coordonatorului de program sau a proprietarului datelor. Dacă este cazul, Programul și Coordonatorul de program sau proprietarul datelor sunt indicate la fiecare observație. În cazul acestor date va fi permis în general folosirea datelor în alte scopuri, decât cel original al Programului. De ex. dacă un program are ca scop determinarea distribuției, abundenței și monitorizarea unui grup de specii în România, atunci nu se va permite folosirea datelor în aceeași scop. Se poate permite însă folosirea datelor de ex. pentru realizarea unei analize de perefrința habitatului, sau unei analize de abundență pe o regiune mai mare, ca România.

Folosirea datelor din OpenBirdMaps este permisă numai prin menționarea surselor. Citația recomandată este:

în cazul unui set de date mai mari, care provine de la mai mulți observatori :
OpenBirdMaps: Bază de date online de distribuție și abundență a păsărilor din România, Asociația Grupul Milvus, Târgu Mureș, http://www.openbirdmaps.ro, descărcat la data de (introduceți data accesării datelor)
în cazul unor date, care provin de la un observator sau puțini observatori :
(numele observatorului), (anul, dacă datele provin dintr-un singur an), OpenBirdMaps: Bază de date online de distribuție și abundență a păsărilor din România, Asociația Grupul Milvus, Târgu Mureș, http://www.openbirdmaps.ro, descărcat la data de (introduceți data accesării datelor)

Dacă un procent mare a unui set de date folosit la o publicație provine de la un singur sau puțini observatori, este cel puțin recomandat enumerarea acestora în Mulțumiri, dar în anumite cazuri poate fi considerat și includerea lor ca co-autorii publicației. Acesta din urmă este permisă însă numai cu acordul persoanei sau persoanelor respective.

Alte scopuri non-comerciale

Toate datele publice pot fi folosite liber în scopul conservării naturii, în educație sau alte scopuri non-comerciale (cu excepția publicațiilor științifice). Realizarea de studii de evaluare adecvată NU intră în această categorie, ele intrând la “folosirea datelor în scop comercial”.

Folosirea datelor în scop comercial

Datele nu pot fi folosite în scop comercial. În cazuri speciale, în care, deși este vorba de o activitate comercială, acesta contribuie semnificativ la protecția naturii sau are un impact științific semnificativ, administratorii OpenBirdMaps pot permite folosirea datelor. Dacă considerați, că este vorba de un astfel de caz, vă rugăm contactați administratorii.

Date parțial accesibile

Datele parțial accesibile pot fi adeseori folosite și ele la publicații științifice sau alte scopuri non-comerciale. Vă rugăm contactați Coordonatorul de program sau proprietarul de date indicat la fiecare observație.