Difference between revisions of "Reguli și condiții de utilizare"

From OpenBirdMaps
Jump to: navigation, search
(Descărcarea datelor)
(Descărcarea datelor)
Line 72: Line 72:
  
 
===Descărcarea datelor===
 
===Descărcarea datelor===
Din motivul, că anumite date cu utilizare restricționată sunt publice și pot fi descărcate de oricine, OpenBirdMaps ține o evidență a descărcărilor (când și cine a descărcat).
+
Din motivul, că anumite date cu utilizare restricționată sunt publice și pot fi descărcate de oricine, OpenBirdMaps ține o evidență a descărcărilor (când și cine a descărcat), care nu va fi publică.

Revision as of 17:22, 7 December 2017

Înregistrarea la OpenBirdMaps

 • înregistrarea la OpenBirdMaps este gratuită
 • utilizarea bazei de date este permisă numai de către persoane reale, înregistrate cu nume şi prenume reale. Cei cu identitate falsă sau cu porecle vor fi eliminați de pe pagină.
 • Numele utilizatorilor vor fi legate de observațiile încărcate și vor fi publice.
 • înregistrarea este posibilă numai pe bază de invitație. Invitația poate fi trimisă de oricare utilizator. Dacă nu cunoașteți niciun utilizator, vă rugăm contactați administratorii.
 • prin înregistrarea la OpenBirdMaps acceptați ca adresa de e-mail să fie vizibilă administratorilor. Acesta însă nu va fi vizibilă celorlalți utilizatori și nu va fi transmisă nici altor persoane sau instituții. Administratorii vă pot contacta pe această adresă pentru a vă atrage atenția în cazul în care nu respectați regulile sau pentru a vă cere mai multe informații despre unele observații mai speciale.

Încărcare de date

 • prin încărcarea de date despre păsări în OpenBirdMaps acceptați faptul că datele vor fi vizibile și vor putea fi folosite de alții în scopuri precum ca protecția naturii, educație, publicații științifice sau alte scopuri non-comerciale.
 • în cazurile în care datele încărcate nu vor fi publice (de obicei date colectate în cadrul unor contracte), veți fi înștiințați de coordonatorul de proiect înaintea încărcării datelor
 • este permisă ascunderea observațiilor despre unele specii amenințate, respectiv a cuiburilor tuturor speciilor. Pentru a le proteja de posibile amenințări, vă rugăm ascundeți toate datele speciilor Otis tarda și Tetrao tetrix, respectiv datele exemplarelor aflate în teritorii cunoscute sau posibile ale speciilor Aquila heliaca, Aquila chrysaetos, Falco cherrug, Falco peregrinus și Bubo bubo!
 • datele odată încărcate nu pot fi șterse de utilizatori

Accesibilitatea datelor

Toate observațiile sunt vizibile pentru administratori.

Fiecare utilizator va avea acces la și va putea edita toate datele proprii.

Pentru restul utilizatorilor observațiile publicate în OpenBirdMaps vor avea trei nivele de acces:

Date publice
 • Toate detaliile observațiilor sunt publice.
Observațiile ascunse ale unor specii periclitate sau cuiburi
 • geometria este ascunsă
 • dintre detalii sunt vizibile numai specia, metodologia, programul național și coordonatorul/proprietarul datelor.
Observațiile cu acces parțial restricționat
 • Folosit în primul rând la proiecte sau programe în care observațiile nu pot fi publicate. În acest caz vor fi publicate numai anumite detalii care permit publicului larg să afle despre existența acestora, despre proprietarul datelor, iar detaliile publicate vor ajuta și la evaluarea calitativă a informației pentru utilizatorul potențial. Datele nu vor fi însă suficient de detaliate pentru a permite utilizarea lor.
 • Dintre detalii sunt vizibile geometria, specia, metodologia, programul național și coordonatorul/proprietarul datelor.

Calitatea datelor

OpenBirdMaps este dedicat prezentării unor date cât mai corecte. Din acest motiv:

 • vă rugăm verificați datele introduse înaintea încărcării lor
 • în cazul unor observații mai speciale - specii rare pe plan național sau regional, număr de exemplare foarte ridicată, observația unei specii într-un sezon în care în mod normal nu este prezentă - vă rugăm documentați cât mai bine observația. Aveți posibilitatea de a încărca fotografii legate de observație sau puteți face o descriere detaliată a observației.
 • pentru a asigura calitatea bună a datelor prezentate în OpenBirdMaps vor exista specialiști care vor verifica periodic observațiile. În cazul unor observații mai speciale care nu sunt suficient de bine documentate, sunt suspecte de a fi eronate sau sunt în mod evident greșite, puteți fi contactați de administratori pentru a cere detalii suplimentare/a sugera corectarea observațiilor.
 • nicio observație nu va fi corectată fără acordul utilizatorului, care a încărcat observația. De fapt este preferabil, ca greșelile să fie corectate de utilizatorii înșiși.
 • în cazul în care vor exista observații speciale, care nu sunt documentate în mod satisfăcător de utilizator, administratorii pot opta pentru nevalidarea observației. O observație nevalidată va fi vizibilă în continuare utilizatorului, care a încărcat observația, dar nu și celorlalți utilizatori.
 • utilizatorii care încarcă frecvent date false sau greșite și nu acceptă propunerile verificatorilor de a le corecta pot fi eliminați din baza de date.

Folosirea datelor

Date publice în OpenBirdMaps

Publicații științifice

Pe OpenBirdMaps apar două tipuri de date publicate în întregime care vor fi tratate diferit în ceea ce privește permisiunea de a fi folosite în publicații:

 • pot fi folosite gratuit datele care NU au fost colectate în cadrul unor Programe.
 • seturile de date mai mari care au fost colectate în cadrul unor Programe (sau proiecte) pot fi folosite în publicații științifice numai cu acordul coordonatorului de program sau, după caz, a proprietarului datelor. Programul și Coordonatorul de program sau proprietarul datelor vor fi indicați la fiecare observație. În cazul acestora, în general, va fi permisă folosirea datelor în alte scopuri decât cel original al Programului. De ex. dacă un program are ca scop determinarea distribuției, abundenței și monitorizarea unui grup de specii în România, atunci nu se va permite folosirea datelor în același scop. Se permite însă folosirea datelor de ex. pentru realizarea unei analize de preferință a habitatului speciei respective sau a unei analize de abundență pe o regiune mai mare, precum de ex. Europa.

Folosirea datelor din OpenBirdMaps este permisă numai prin menționarea surselor. În OpenBirdMaps interogările pot fi salvate. Interogările salvate pot fi folosite pentru a cere un identificator unic DOI pentru setul respectiv de date. Se va crea totodată o pagină a interogării salvate, unde vor fi prezentate printre altele și contributorii de date, respectiv, dacă datele neprelucrate trebuie/pot fi făcute publice, un link la aceștia. Citația din publicație va conține în mod obligatoriu un link către această pagină. Pentru a solicita un identificator DOI și pentru forma citației recomandate, vă rugăm contactați administratorii (procesul este relativ rapid).

Forma citației recomandată:

 • în cazul unui set de date mari care provine de la foarte mulți observatori, vă rugăm contactați administratorii și urmăriți procedeul de solicitare a unui identificator DOI. Prin acesta poate fi asigurat dreptul autorilor observațiilor de a fi citate în mod corespunzător. Administratorii vor indica forma citației.
 • în cazul unor date care provin de la un singur observator sau puțini observatori, cu toate că și în acest caz recomandăm urmărirea procedeului de solicitare a unui identificator DOI, poate fi folosit și citația :
(numele observatorului), (anul, dacă datele provin dintr-un singur an), OpenBirdMaps: Bază de date online de distribuție și abundență a păsărilor din România, susținut de Asociația Grupul Milvus, Târgu Mureș, http://www.openbirdmaps.ro, descărcat la data de (introduceți data accesării datelor)

Dacă un procent mare a unui set de date folosit la o publicație provine de la un singur sau puțini observator este cel puțin recomandată enumerarea acestora în Mulțumiri, dar în anumite cazuri poate fi considerată și includerea lor ca co-autorii publicației. Aceasta din urmă este permisă însă numai cu acordul persoanei sau persoanelor respective.

Alte scopuri non-comerciale

Toate datele publice pot fi folosite liber în scopul conservării naturii, în educație sau alte scopuri non-comerciale (cu excepția publicațiilor științifice). Realizarea de studii de evaluare adecvată NU intră în această categorie, ele fac parte din capitolul “folosirea datelor în scop comercial”.

Folosirea datelor în scop comercial

Datele nu pot fi folosite în scop comercial. În cazuri speciale, în care deși este vorba de o activitate comercială, dar acesta contribuie semnificativ la protecția naturii sau are un impact științific semnificativ, administratorii OpenBirdMaps pot decide în favoarea folosirii datelor, dar numai cu acordul prealabil după caz al coordonatorilor de program, al proprietarilor de date sau al utilizatorilor, care au încărcat observațiile. Dacă considerați că este vorba de un astfel de caz, vă rugăm contactați administratorii.

Date parțial accesibile

Datele parțial accesibile pot fi adeseori folosite la publicații științifice sau alte scopuri non-comerciale. Vă rugăm contactați Coordonatorul de program sau proprietarul de date indicat la fiecare observație.

Fotografii, filme, înregistrări audio

Fotografiile, filmele și înregistrările audio atașate observațiilor reprezintă proprietatea utilizatorului, care le-a încărcat și nu poate fi folosit fără acordul lui.

Descărcarea datelor

Din motivul, că anumite date cu utilizare restricționată sunt publice și pot fi descărcate de oricine, OpenBirdMaps ține o evidență a descărcărilor (când și cine a descărcat), care nu va fi publică.